top of page

Stadstuin Nijmegen 55m2

In deze relatief kleine stadstuin in Nijmegen zijn we de uitdaging aangegaan om met een klein oppervlak toch een volle, groene tuin aan te leggen vol insecten, vlinders en ander leven. 

We beginnen met kijken naar de bestaande en blijvende aspecten van de tuin. Er staat een schuurtje/afdak en een boom die we willen behouden. 

Deze klant heeft aangegeven dat ze zo veel mogelijk materialen wil recyclen. We hebben de materialen die uit de tuin kwamen opgeslagen voor eventueel later gebruik.

Tijdens het aanleggen maken we zo min mogelijk gebruik van plastic en kunststof. Mocht dit wel nodig zijn gebruiken we gerecycled kunststof (bijvoorbeeld deze borderrand).

Om de containers te verbergen hebben we een klein vlechtwerk toegevoegd. 

Na aanleg

Met een halve pergola breken we het zicht waardoor de tuin groter lijkt. Ook door het pad in het midden te leggen in plaats van rechts langs de schutting voelt de tuin ruimer aan.

De tuin loopt flink af vandaar een klein grindvak om water grof te filteren en vlotter af te voeren onder de veranda. 

Ook hebben we gekozen voor een klein waterpartij met waterstroompje van 2 meter, voorzien van schaduwplanten en een klein vriendje (kikker).

Het pad is gemaakt van houtsnippers, die deels afkomstig zijn van het snoeiafval van de boom aan de rechterkant.

Ook de beplanting is uitgekozen om de biodiversiteit te vergroten door gebruik van zo veel mogelijk inheemse planten. Voor de meeste solitaire bijensoorten zijn inheemse planten belangrijk omdat deze soorten vaak kieskeurig zijn en alleen van bepaalde plantensoorten of -families hun voedsel verzamelen. 

bottom of page